4n

type :
house
location :
奈良県生駒市
date :
2013.03
size :
118.98m2
photo :
河田弘樹
生駒市に建つ、家族4人の為の住宅です。
敷地は当初、よう壁によって中央で2段階に造成され、低い方にしか車は寄り付かず、高い方は周囲に囲まれて日当りが十分でなかった。そこで、よう壁を取り壊し、法面で2つのレベルを繋ぎ、そこを跨ぐように家を持ち上げた。
こうすることで、部屋には日当りと眺望を確保し、グランドレベルにはエントランスポーチと子供たちの遊び場を兼ねたピロティーを手に入れることができた。
2階の窓は、外側に大きく跳ね出してたっぷりの風を取り込む。
木組の上にコンクリートを載せただけのキッチンは、花台と呼んだ方がふさわしい。
3階は、屋根裏のようなおおらかさと窮屈さを合わせ持っている。
子供たちはこの3つの階を今も走り回っている。
3.11をきっかけに家族の為の家を望んだ4人が、4人らしく住まってくれたらと思う。 This is a house for a family of four in Ikoma city.
The site had been divided into two levels with a retaining wall, and vehicle access was to the lower level only. We removed the wall, connecting the two levels with a gentle slope, and floated the house above it.
By elevating the house on piloti we created good views and an all weather outdoor space which is also a children’s playground and the entrance porch.
The window rail on the second floor is cantilevered to allow wind flow inside.
The kitchen counter is a thin concrete slab on a timber frame and maybe it is suitable to call it just a flower stand.
The third floor is a cramped but has free flowing atmosphere like an attic.
Children are running around these three floors now.
We hope that this family of four can have a house for their family in the wake of the 3.11 earthquake and live comfortably in their own way.
footer_navi